sunnuntai 6. elokuuta 2017

Paratiisin kääntöpuoli

Viime viikolla Barcelonassa hyökättiin turistibussin kimppuun ja puhkottiin turisteille vuokrattavien polkypyörien renkaita. Iskujen takana oli katalonialainen nuorten vasemmistoradikaalien järjestö Arran.
Myös osa Barcelonan rauhaa rakastavista asukkaista on saanut tarpeekseen turisteista. Tavalliset asukkaat kokevat etteivät voi elää normaalisti turistien rellestäessä vuorokaudet ympäriinsä. Juhlivien vieraiden jäljiltä jää toki sotkuja, mutta myös euroja.
Kaupunkiin virtaavat eurot eivät lohduta jos ne eivät osu oman suvun tai kaupungin osan  kohdalle. Koska turistit maksavat loma-asunnoista viikkohintoina samoja kuin ennen pysyvästi asuvat koko kuukaudesta, kärsii kaupunki samaan aikaan asuntopulasta ja siitä ettei tavallisilla espanjalaisilla ole enää varaa asua kaupungissa.

Asioilla on aina monta puolta ja iskuissa on kyse myös politiikasta ja separatismista. Arran vaatii Katalonian irroittamista Espanjan ja Ranskan vaikutusvallasta. Myös Mallorca sai Arranin toiminnasta osansa. Käsittääkseni kukaan ei ole kuitenkaan loukkaantunut iskuissa, eikä niiden tarkoituksenakaan ole ollut konkreettisesti vahingoittaa ihmisiä.


Henkilökohtaisesti en ole koskaan kokenut oloani täällä turvattomaksi. Vältän toki yksin liikkumista pimeällä, enkä lenkkeile korut yllä tai levittele lompakkoa markkinoilla. Mutta en tekisi niin Suomessakaan. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, niin turvallisuusasioissakin. 


- Ota kopio passistasi (ja pankki- & luottokorteista) ja talleta paperiversiona jonnekin muualle kuin lompakkoosi. Kuva passista pysyy tallessa myös sähköpostin liitteenä ja puhelimen kuvagalleriassa.


- Opettele ulkoa yleinen hätänumero 112 ja opeta se myös lapsillesi. Opettele huutamaan apua niin englanniksi kuin espanjaksi, opeta ne myös lapsillesi ja huolehdi että myös iäkkäämmät matkaseuralaiset osaavat ne! Opettele myös kotisi osoite, jos tarvitset soittaa apua. Tosin poliisit paikallistavat helposti soittopaikan, kun soitat kännykällä.


- Espanjassa ollaan ystävällisiä, mutta vältä keskustelua vieraiden kanssa, jotka lähestyvät Sinua esim. tarkoituksena myydä laukkuja, koruja tai kukkia.


- Talleta tärkeimmät puhelinnumerot myös muualle kuin puhelimeesi. Jos puhelimesi varastetaan, sinulla on edelleen tärkeimmät numerot tallessa. Useimmiten yhteystietojen katoaminen harmittaa enemmän kun varsinainen puhelimen menetys.

- Muista lukita ovet myös, kun olet kotona. 

Ns. tyttö-baariin astumalla voi varautua astumaan vaikeuksiin. Näistä voi lukea suhteellisen usein englannin kielisistä ilmaisjakelulehdistä enemmän. Aurinkorannikolla on edelleen varsin turvallista ja omaan turvallisuuteen voi vaikuttaa paljon myös itse. Hilpeänä humalassa yksin yöllä hoippuva on helpompi saalis ryöstäjille kun selvinpäin keskellä päivää kaupungilla liikkuva. Ikävä kyllä lompakkojen katoamisia ja käsilaukkuvarkauksia sattuu myös keskellä päivää. Mutta niin sattuu Helsingissäkin. 
On myös luonnollista että mitä enemmän ihmisiä, mitä pienemmässä tilassa, sitä suurempi on riski joutua pitkäkyntisen uhriksi. Onneksi useimmiten varkauksista selvitään kuitenkin henkisellä loukkaantumisella ja rahojen menetyksellä - henkirikoksia turisteja kohtaan Aurinkorannikolla ei juurikaan satu. Kuolemaan johtaneista hukkumis- tai liikenneonnettomuuksista joudutaan ikävä kyllä lukemaan viikottain, mutta niinpä tehdään käytönnössä Suomessakin.
- Älä kuljeta passia tai arvotavaroita turhaan mukanasi. Lenkille ei tarvitse lähteä kultakoruissa tai perintökello ranteessa.

- Huolehdi vakuutusturvastasi!

- Jos matkustat yksi, huolehdi että joku tietää matkasuunnitelmastasi. 

- Käytä varsinkin pimeän tullen taxia yksin liikkuessasi.

- Pukeutumisesi vihjaa myös lompakkosi pulleudesta. Kultakäädyt kaulassa ja ranteista kainaloihin kieputettuna pistää varmasti helpommin varkaan silmään kuin hieman hillitymmin varustauduttuna.

- Pidä huoli että osaat kuolettaa pankki- ja luottokorttisi niiden kadotessa.

-Jos tarvitset suurempaa määrää käteistä, älä laita kaikkia rahoja lompaakkosi. Useimmiten taskuvarkaat käyvät kirjaimellisesti vain taskullasi tai vievät käsilaukun.

- Noudata varovaisuutta pankkiautomaatilla asioidessasi. 

- Älä jätä ravintolassa laukkua lattialle tai tuolin selkänojalle.

- Mennessäsi rannalle, ota mukaasi vain tarvittavat jäätelörahat. Yksin jätetty rantakassi on helppo saalis.

- Älä jätä mitään arvotavaroita autoon. Muista että myös autoon jätetyt matkalaukut ovat arvotavaroita! Yleensäkin, säilytä vähäpätöisetkin kassit auton takakontissa. Kun näkyvillä ei ole mitään, ei ole houkutusta rikkoa ikkunaakaan.
Paratiisilla on aina kääntöpuolensa, Espanjassa rehottaa niin prostituutio kuin huumekauppakin. Vaikka taloudellinen tilanne onkin koko ajan parantumassa, kärsitään edelleen pitkälti laman vaikutuksista ja sen tuomista rikollisista ilmiöistä talojen valtausten, varkauksien ja kerjäämisen muodossa.

Suomen ulkoministeriön ohjeessa 20.6.2017 varoitetaan varsinaisesti vain taskuvarkaista ja liikenteestä. 
Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole luoda vaikutelmaa turvattomasta Espanjasta, päinvastoin. Tarkoituksena on korostaa että joskus omilla, pieneltä ja mitättömiltäkin tuntuvilla asioilla voi olla suurta merkitystä. Toki aina on mahdollista että joutuu huonon onnen ja ei toivotun kohtaamisen kohdalle - vaikka olisikin tehnyt kaikkensa ja parhaansa ne välttääkseen.
Pidetään huolta itsestämme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!