sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Aurinko Armas
Espanjassa helteet ovat nyt jokapäiväistä herkkua. Heinäkuussa lämpötilat nousevat entisestään ja elokuussa täällä ollaan jo tuskastuneita - lämpötilat pysyvät hikilukemissa yölläkin. Kuumana heti aamusta porottava aurinko ja pilvetön taivas tuovatkin omat haasteensa Espanjassa eloon ja lomailuun. Osaan haasteista on syytä suhtautua vakavasti.
Suomen ilmatieteenlaitoksen mukaan auringolta on syytä suojautua kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Keskikesällä ja keskipäivällä UV-indeksi vaihtelee Etelä-Suomessa pilvettömänä päivänä 5 ja 7 välillä. Espanjassa indeksi pyörii juuri nyt 8-10 kieppeillä, mikä tarkoittaa että auringolta suojautumiseen on suhtauduttava vakavasti. Suorassa auringonpaisteessa ei välttämättä kannata olla lainkaan ja varsinkin lapset tulee suojata myös vesileikkien ajaksi. Alle 2-vuotiaan lapsen iho on erityisen herkkä auringolle, eikä tavallinen t-paitakaan anna täydellistä suojaa. Keskellä päivää onkin viisainta leikkiä ja lekotella varjossa, niin lasten kuin vanhempienkin. Espanjassa valoa ja aurinkoa riittää, joten jokaista sädettä ei tarvitse yrittää ottaa kiinni.  Nestehukka saattaa vaania huomaamatta. Varsinainen janon tunne kertoo yleensä jo siitä että elimistössä on liian vähän nestettä. Tavallista ja kivennäisvettä kannattaa juoda vuorotellen, tai lisätä tavalliseen veteen ripaus suolaa, varsinkin jos hikoilee paljon. Suola ja sokeri auttavat nestettä imeytymään, joten lapsille voi antaa välillä myös laimennettua mehua. Yleistä hyvinvointia ajatellen vesi on keholle paras vaihtoehto, joten lomalimsojen ja oluiden lisäksi on äärimmäisen tärkeää pitää huolta riittävästä veden juomisesta. Sillä voidaan välttää monta päänsärkyä, huimausta ja pahoinvointia. 

Liiallinenkin veden juominen on tosin haitallista, joten veden määrä kannattaa suhteuttaa omiin tottumuksiin, lämpötilaan ja mahdollisiin urheilusuorituksiin. 

Vesijohtovesi on juomakelpoista. Runsaan kalkin vuoksi voi tosin olla mukava käyttää suodatinta ja herkkävatsainen lomailija ehkä pysyttäytyy pullovedessä. Hampaiden pesuun ja ruoanlaittoon Costa del Solin hanavesi käy vallan mainiosti ja kuten sanottu, vesi on juomakelpoista. 

Täällä pidempään viihtyvä, ympäristöä huomioon ottava matkailija hankkineekin vaikka kannuun liitettävän suodattimen, joka on varsin käyttökelpoinen myös muualla matkustettaessa. 

Pullovesistä ja muista juomista kertyy paljon jätettä. Suomeen verrattuna kierrätys on vielä lapsen kengissä, mutta asiat muuttuvat pikkuhiljaa luontoa huomioivampaan suuntaan Espanjassakin. Kierrätysastioiden tai maahan upotettujen säiliöiden kyljissä on selkeät kuvat, joten kierrätys onnistuu vaikka et espanjaa osaisikaan. 

Espanjassa sataa harvoin kesällä, joten metsäpaloriski on todellinen ja vaatii myös matkailijalta kunnioitusta ja huomiointia, varsinkin luonnossa liikkuessa. Tämänkin vuoden ensimmäiset metsäpalot on valitettavasti jo koettu. 

Pari viikkoa sitten naapurimaassa Portugalissa roihusi ilmeisesti salamasta alkunsa saanut palo ja yli 60 ihmistä menetti henkensä. 

Etelä-Espanjassa palokunta on ollut sammutustöissä jo ainakin Benahaviksen, Alozainan ja Casarabonelan alueilla. 

Pienen pieni kipinä riittää sytyttämään palon, niin kaupungin nurmella 
kuin vuoriston metsissäkin. Risut, kuivat ruohot ja öljyiset eukalyptuspuut tarjovat tulimerelle helppoa ruokaa, joten metsäpalot leviävät paljon nopeammin kuin moni osaa kuvitellakkaan. Koska riski on siis todellinen, on tupakoitsijoiden syytä jättää savukkeet sytyttämättä patikointiretkellä ja grillikin on syytä laittaa tulille vasta omalla terassilla retken päätteeksi. 
Tuulenpuuska voi napata kipinän grillistä tai nuotiosta ja lennättää sen yllättävän kauas, joten retkieväiden grillaaminen kalliollakaan näissä helteissä ei ole turvallista, eikä sallittua. Vaikka kertakäyttögrillejä onkin myynnissä, niiden käyttö ei suinkaan ole sallittua missä tahansa. Rannallakin grillaaminen on pääosin kiellettyä. Halutessasi voit tarkistaa asian paikkakuntasi turistitoimistosta. 


Nauti siis grillaamisesta vasta retken päätteeksi. Oman tai vuokrakodin suojissa on helppo rentoutua kun lähettyvillä on niin sammutuskalustoa kuin kylmää juotavaakin. Grillattavien kyytipojaksi voi nautiskella vielä paikallista punaviiniäkin tai kuplivaa Cavaa, kun ei enää tarvitse tarttua kävelysauvoihin tai auton rattiin. Muista aina tarkistaa taloyhtiön säännöt parvekkeella grillaamisesta. Osassa grillaaminen on täysin kielletty ja joissain sallitaan vain kaasugrilli. 

Costa del Solilla on lukemattomia patikointireittejä, niin aloittelijoille kuin kepeästi vuoristossa kirmaaville konkareillekin. Vaikka rannikkoseutu helposti ajatellaankin rantalomakohteeksi, voi täällä harrastaa melkein mitä tahansa. Espanja on monien mahdollisuuksien maa, niin asumisen kuin matkailunkin suhteen. Maalaisjärki mukana ja turvallisuus seuralaisena on aina mukava tehdä matkaa - niin maalla, merellä kuin ilmassakin.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!