maanantai 14. tammikuuta 2013

Pisa

Suomalaista koulutusjärjestelmää on hehkutettu ympäri Eurooppaa. Suomalaisissa kouluissa on käynyt vierailijoita ihmettelemässä meidän koulujärjestelmää. Kyllähän se hieno systeemi onkin ja ilmainen. 
Harvoin hyvä ja halpa kulkee käsikädessä. Toki, veroissahan sen tietysti maksetaan.

Nyt kun olen vähän kerralla tutustunut Espanjan lisäksi Sveitsin elämään. Sveitsiläiset olivat olleet siinä uskossa, että heidän koulutusjärjestelmänsä on yksi korkeatasoisimpia. Yllätyksenä heille oli tullutkin Suomen paremmuus Pisa tutkimuksissa. 

Sveitsissä koulussa painotetaan saksan kieltä ja matematiikkaa. Noin 17% pääsee lukioon. Eli kova stressi on lapsukaisilla selvitytyä tuohon porukkaan. Kun vielä tiedetään tyttöjen ja poikien eri aikainen kehittyminen, niin pojat jäävät paitsioon. Kun sitten on päästy lukioon, niin kolmen kuukauden kuluttua vielä 20% heitetään koulusta ulos. En siis yhtään ihmettele, miksi esim. englannin kielen taito on niin heikoissa kantimissa Sveitsissä. Nämä muut "ei lukioon" päässeet sitten menevät erilaisten ammatillisten väylien kautta. Oppisopimuskoulutus on yleistä, eikä mikään huono vaihtoehto meille Suomeenkin henkiin heräteltäväksi. 

Kuitenkin, jos kapasiteettia olisi enempäänkin niin tie näyttää olevan tukossa. Ainoa vaihtoehto on yksityinen koulu. Ei siis ihme, että Sveitsiin tulee paljon korkeakoulutettuja ulkomaalaisia töihin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!